{ "title": "Dış Gebelik Ameliyatı", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/dis-gebelik-nasil-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 08:41:34", "author": "Toğay", "article": [ { "article": "Dış gebelik, döllenme gerçekleştirmiş yumurtanın, rahim dışında herhangi bir yere yerleşmesi ile dış gebelik durumu gerçekleşir. Bu durum genelde tüplerde olmak üzere, yumurtalıklarda, sevikste veya karın içerisinde görülebilir. Dış gebeliğin %95 kadarı 'tubalarda' meydana gelir. Tüplerde ise genelde 'ampulla' adı verilen bölgede %75 kadarını alır. İkinci sıklıkta ise 'isetüpün istmus' adı verilen bölgede %20 civarında yerleşir.

Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik ameliyatı nasıl yapılır?

Dış gebeliğin gerçekleşmiş olması ile hastaya ilk önce ilaç tedavisi önerilir. Fakat hastanın ilaç tedavisi almasını engel olacak vaziyetlerinin olması halinde hastaya ameliyat yöntemlerinden bir tanesini seçme hakkı verilir. Genelde bu durumdan kurtulmak için iki çeşit ameliyat yöntemi vardır. Bu ameliyatlar ‘'laporotomi' ve ‘'laparoskopik' ameliyatlar olmak üzere iki başlık altında incelenebilir.

Laparoskopi mi? Yoksa açık ameliyat mı?

Hastaların ilk olarak kilo durumu göz önünde tutulur. Eğer hasta fazla şişman ve daha önce hiçbir karın ameliyatı geçirmemiş ise veya karın içerisinde çok fazla kanama gözleniyor ise bu hastalar için genel olarak laparoskopik yöntem tercih edilir ve ilk planda tutulur. İki ameliyat arasında pek fazla fark bulunmamaktadır. Şayet laparoskopik yöntemde hasta az ağrı hissi duyar, normal hayata dönüşü çok kısadır, enfeksiyon riski çok azdır, fazla yara izi oluşturulmaz ve kısa sürede iyileşme gerçekleştirir ve bu faktörler Laparoskopiyi avantajlı kılar.

Ameliyat esnasında eğer dış gebelik, tüpün içerisinde gerçekleşmiş ise gebeliğin sonlandırılmasıyla beraber tüp de bulunduğu yerden alınabilir. Bazı durumlarda ise gebeliğin tüpün içerisinde yerleşmiş olması halinde gebelik tüpün içerisinde temizlenerek alınır ve tüpe uygulanılan kesim işlemi onarılır ve tüp olduğu yerde bırakılır. Diğer bir yöntem ise ‘'milking' bu yöntem ile de dış gebelik sona erdirilebilir ama genelde pek fazla tercih edilmez.

Dış gebelik tüpün içerisinde çok fazla büyümüş olmasından dolayı tüpte yırtılmalara ve parçalanmalara neden olunmuş olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında yapılması gereken terk şey tüpün tamamen alınması olacaktır. Çok nadiren görülen bir olay, tüpün içerisine yerleşmiş olan dış gebeliğin yumurtalıklara dayanması veya uterusa çok yakın mesafede olması, interstisyel alanda olması durumunda mecburen yapılması gereken tek şey rahim ile tüpün alınması olacaktır.
Açık ameliyat genelde sezaryen ile doğum yapılır gibi kesik aynı alan üzerinden atılır. Çok nadiren de olsa bazı durumlarda kesik göbekten aşağıya doğru da atılabilir. Ameliyatın arkasından B-HCG değerleri hızlı bir şekilde düşüş gösterir. Bu ameliyatın arkasından hasta 1-2 gün kadar hastane de tutulması gerekebilir.
" } ] }