{ "title": "Dış Gebelik İğnesi", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/Dis-Gebelik-Ignesi-78.jpg", "date": "21.01.2024 16:22:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Dış Gebelik İğnesi, döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesi gerekirken, rahim dışına yerleşerek orada büyümesidir. Her kadından adet döneminden sonra 1 adet yumurta üretilir ve bu yumurta fallop tüpünde spermle karşılaşıp döllenmek için yola çıkar. Döllenen yumurta maksimum 5 gün içerisinde rahim içindeki yerine ulaşır ve artık döllenen bu yumurta zigot adını alır. Zigot günden güne büyüyerek implantasyon adı verilen işlemle rahim duvarına yerleşir. 2 aylık gelişim sürecinden sonra da embiryo haline dönüşür. Gebeliğin normal gelişimi bu şekildedir. Fakat dış gebelik durumunda yumurta döllenir fakat fallop tüpünden dışarı çıkıp rahim içine ulaşamaz. Bunun nedeni fallop tüpündeki daralma ya da tıkanıklıktır. Çünkü tüpün için zigotun gelişmesi ve büyümesi için yeterli değildir. Döllenmiş yumurta fallop tüpünde, tüpün gerilmesi ya da patlaması ile sonuçlanır ve buna bağlı ciddi kanamalar oluşur.

Dış gebelik iğnesi nedir, neden yapılır?

Dış gebelik iğnesi tamamen dış gebeliğe tanı koymak için yapılan bir uygulamadır. Dış gebelik sürecinde yaşanan tüm gelişim ve belirtiler normal gebelikle hemen hemen aynıdır. Dış gebelikte mide bulantısı, adette gecikme, göğüslerde hassasiyet, pelviste kramp tarzı ağrı ve ciddi bir vajinal kanama ile devam eder. Fallop tüpü oldukça dar bir alan olduğundan zigotunda gelişimi devam ettiğinden pelviste ya da karın içinde bıçak saplanır tarzda ağrılar meydana gelir.

Dış gebeliği saptamak için yapılan işlemlerden biri de kuldosentez adı verilen dış gebelik iğnesidir. Dış gebelikte teşhis ve tanı koymak için Beta HCG testi ve vajinal ultrasondan sonra, kadın doğum doktorunun kararı ile dış gebelik iğnesi yapılmaktadır. Dış gebelik iğnesi vajina içerisinden karın içindeki boşluğa ulaşılması sureti ile bir enjektör yardımı ile çekim yapılarak karın içi bölgede kanama olup olmadığının tespit edilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Dış gebelik iğnesi (Kuldosentez), vajinanın arka kısmının tam tepe noktasından uzun bir iğne yerleştirilmesi sureti ile rahmin arkasını ve rektumun önünü değerlendirerek dış gebeliği teşhis etme şeklidir. Tarif edilen alan fallop tüpü içerisinde kanın birikmiş olduğu alandır. Dış gebelik iğnesi yardımı ile buradan sıvı çekiliğinde iğnenin içine kan gelir ise dış gebelik tanısı koyulması kesinleşir.

Dış gebelik nedeniyle karın içinde oluşan kanlanma ya da sıvı yer çekimi etkisiyle dougles boşluğunda birikim yapmaktadır. Kuldosentez yani dış gebelik iğnesi yöntemiyle buradaki sıvı çekilir ve hem sıvının varlığı kesinleşir hem de bu sıvı incelenerek özelliği belirlenir. Dış gebelik iğnesi günümüzde çok fazla tercih edilen teşhis ve tanı yöntemi değildir. Ama tabi ki yine de doktorunuz uygun görürse dış gebelik iğnesini yapmak isteyebilir.

" } ] }