{ "title": "Dış Gebelik Nedir", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/dis-gebelik-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 05:16:33", "author": "Vecize", "article": [ { "article": "
Dış gebelik, cinsel birliktelik ile döllenen yumurtanın tüplerde var olan tıkanıklık ya da farklı sorunlar nedeniyle fallop tüpünün içinde bir yerde konumlanmasıdır. Tüplerde oluşan tıkanıklık ya da üreme sistemine ait başka sorunlardan dolayı döllenen yumurta rahme kadar ulaşamaz ve dış gebelik oluşur. Oluşan dış gebeliğin zamanla normal gebeliğe dönüşmesi mümkün değildir. Döllenen yumurtanın fallop tüpünde konumlanması ve konumlandığı alanda gelişmesi, tüpün patlamasına ve ölüm tehlikesi olan ciddi boyutlarda kanamaya neden olabilir. Tıpkı normal gebeliklerde olduğu gibi adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı gibi belirtilerin haricinde aşırı kanama ve ağrı dış gebelik nedeni ile oluşan şikâyetler arasındadır.

Dış Gebelik Neden Olur?

Dış gebelik fallop tüplerinde oluşan iltihaplar, tüplerin hasarlı olması ya da tüplerdeki şekil bozukluğu nedeni ile ortaya çıkabilir. Hormon düzensizliği ve ceninin normal dışı gelişmesi de dış gebeliğin nedenlerindendir. Bazı vakalarda ise dış gebeliğe neden olabilecek herhangi bir faktör tespit edilemeyebilir.

Fallop Tüplerini Olumsuz Etkileyen Cerrahiler: Daha evvel üreme sistemi ve karın ile alakalı cerrahi işlem geçiren kişiler, Tüp açma ya da bağlama operasyonları geçirenler dış gebelik ihtimali yüksek olanlardır. Tüpleri cerrahi operasyon ile bağlanan bir kişinin gebe kalması neredeyse imkânsızdır. Ancak bu vakalarda gebelik nadir olarak oluşsa oluşan gebeliğin dış gebelik olma ihtimali yüksektir. Apandisiti patlayan ve daha sonra ameliyat gerçekleşen kişilerin de tüp ve çevresinde yapışıklık oluşabilir ve dış gebelik ihtimaline oluşabilir.

Fallop Tüpünde Enfeksiyon: Fallop tüplerinde iltihaplanma olması ve gerekli tedavinin yapılmaması tüplerin tamamen ya da kısmen tıkanmasına yol açabilir. Oluşan iltihaplanmalar tüplerde ve karın içinde başka alanlarda yapışıklığa neden olur ve bu durumda dış gebelik gelişme olasılığı artar.

Pelvik Enfeksiyon: Pelvik enfeksiyon rahim, yumurtalıklar, bağırsak ve mesaneye ait enfeksiyonlardır. Daha çok cinsel birliktelik anında bulaşır ve üst üreme sisteminde oluşur. Bazı vakalarda oluşan enfeksiyon herhangi bir şikâyete neden olmaz ve bu gibi durumlarda dış gebelik olasılığı artar.

Daha Önce Gerçekleşen Dış Gebelik Hikayesi: Daha önce dış gebelik ile karşı karşıya kalan anne adaylarının tekrar dış gebelik ile karşılaşması mümkündür. Fakat tekrar yaşanacak dış gebelik oranı çok yüksek değildir. Önceden yaşanan dış gebelikten sonra tekrar dış gebelik gelişme olasılığı %1 - 10 kadardır.

Kısırlık Tedavileri: Kısırlık problemleri daha çok hasarlı tüplerden dolayı gerçekleşir ve Kısırlık tedavisi anında gebe kalındığında, oluşan gebeliğin dış gebelikle sonuçlanması mümkündür. Kısırlık tedavilerinde döllenen yumurta sayısı çoğaltıldığı için dış gebelik açığa çıkabilir.

Doğumsal Faktörler: Üreme sisteminde doğuştan kaynaklanan bozukluklar sonucu dış gebelik olasılığı artabilir.

Anne Yaşı: Yaşı 35 ve daha üzeri olan anne adaylarında, dış gebelik riski artış göstermektedir. Anne adayının yaşı ilerledikçe Tüpler görevlerini tam olarak yerine getiremeyebilir ya da tüplerde farklılıklar oluşabilir. Bu gibi olasılıklarda dış gebelik gelişme riski artabilir.
" } ] }