{ "title": "Dış Gebelik Operasyonu", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/dis-gebelik-operasyonu.jpg", "date": "20.01.2024 13:26:18", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Dış Gebelik Operasyonu, Dış gebelik döllenme gerçekleştirememiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere yerleşmesi sonucu dış gebelik durumu ortaya çıkar. Bu durum umumiyetle tüplerde olmak üzere yumurtalıklarda selvikste ya da karın içerisinde görülebilir. Dış gebeliğin %95'i tubalarda meydana gelmektedir. Tüplerde ise genel olarak ampulla ismi verilen bölgeden %75 kadarını alır. İkinci sıklıkta ise tüpün ise temusismi verilen bölgede yüzde %20 civarında yerleşir.

Dış Gebelik Operasyonu Nasıl Yapılır?

Dış gebeliğin gerçekleşmemiş olması ile hastaya ilk olarak ilaç tedavisi önerilir. Ancak hastanın ilaç tedavisi olmasına engel vaziyetlerin olması halinde ise hastaya dış gebelik operasyonu için yöntemlerden bir tanesi seçme hakkı sunulur. Genel olarak bu durumdan kurtulmak için iki çeşit cerrahi yöntem vardır: bu cerrahi yöntemler laparoskopik ve laparotomi ameliyatları adı altında iki başlık olarak incelenir.

Laparoskopi mi Yoksa Açık Dış Gebelik Operasyonu mu?

Hastaların ilk olarak kilolu olup olmama durumuna bakılır. Eğer hasta fazla kilolu ise ve daha önce hiçbir karın ameliyatı geçirmemiş veya karın içerisinde çok fazla kanama gözlenir ise bu hastalar için genel olarak laparoskopik yöntem tercih edilmelidir.

İki dış gebelik operasyonu yöntemi arasında çok fazla fark bulunmamaktadır. Fakat laparoskopik yöntem de hastanın normal hayata dönüşünün kısa olması, hastanın az ağrı hissetmesi, enfeksiyon riskinin az olması fazla yara izinin oluşmaması ve kısa sürede iyileşmenin gerçekleşmesi laporoskopi yöntemini avantajlı hale getiriyor.

Dış gebelik operasyonu esnasında şayet dış gebelik tüpünün iç kısmında gerçekleşmemiş ise gebeliğin sonlandırılması ile tüp de bulunduğu yerden alınabilir. Bazı durumlarda ise gebeliğin tüpün içerisine yerleşmiş olması halinde gebelik tüpün içerisinde temizlenerek alınır. Ayrıca tüpe uygulanan kesim işlemi onarılır ve tüp olduğu yerde bırakılır.

Diğer bir yöntem ise pek uygun görülmez. Açık dış gebelik operasyonları genelde sezaryen ile doğum yapılır gibi kesik aynı alan üzerine atılır. Çok ender olarak da olsa bazı durumlarda kesikler göbekten aşağıya doğru atılabilir. Ameliyatın arkasından B-HCG değerleri hızlı bir şekilde düşüş gösterdiği için dış gebelik operasyonlarından sonra hastanın 1-2 gün hastanede tutulması gerekebilir.
" } ] }