{ "title": "Dış Gebelik Testi", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/dis-gebelik-testi.jpg", "date": "19.01.2024 14:36:43", "author": "Mehmet Yaman", "article": [ { "article": "
Dış Gebelik Testi; Dış gebelik, tıp dilinde \"ektopik gebelik\" olarak da bilinir. Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesiyle oluşur. En sık fallop tüplerinde görülür. Tüplere yerleşen embriyo zamanla büyür ve tüplerin yırtılmasına neden olur. Bu durum geç fark edilirse iç kanama gerçekleşir. İlk 3 ayda yaşanan anne ölümlerinin en sık sebebidir. Hamileliklerin yaklaşık %1'inde görülür. Yakın bir zamana kadar gebe anne ölümlerinde en önde gelen sebepler arasındaydı. Günümüzde ise gelişen teknoloji ve tıp ilmiyle beraber dış gebelikler çok erken teşhis edilmekte ve anneye zarar vermeden tedavi edilebilmektedir. Dış gebeliğin anlaşılmasında dış gebelik testleri çok önemli yer tutar. Dış gebelik, evde yapılan idrar testlerinde çıkmadığı için mutlaka doktorlar tarafından dış gebelik testleri yapılmalıdır. En sık uygulanan ve doğru sonuç veren dış gebelik testi; beta HCG testidir. Anneden alınan kan örneğiyle yapılan beta HCG testi hızlı sonuç veren bir hormon testidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde beta HCG hormonu düzeyi her iki günde iki katına çıkmalıdır. Yapılan ölçümlerde hormon seviyesinin artmayıp düşük kaldığı durumlarda dış gebelik teşhisi konur. Bununla beraber dış gebelik tanısında uygulanan bir diğer yöntem ise ultrasonografi yöntemidir. Anne karnına ultrason cihazıyla bakılarak kesenin nerede olduğu belirlenir. Eğer kese rahim dışında başka bir yerde görünüyor ise dış gebelik tanısı konulur. Ayrıca tüplerin yırtılmasından veya kanamasından dolayı karında kan görülebilir. Bu durum da dış gebeliğin bir belirtisi olabilir.

Dış Gebelik Tanısında Uygulanan Yardımcı Yöntemler

Aşağıda bu rahatsızlığın teşhisinde kullanılan yardımcı dış gebelik testleri verilmiştir.

Kuldosentez: Özel bir iğne ile rahmin arka kısmından sıvı örneği alınır. Karın içinde kanama olup olmadığı kontrol edilir. Bu kontrol dış gebelik tespitine yardımcı olur. Ancak günümüzde rutin olarak uygulanmaz.

Kürtaj: Embriyodan alınan parça patolojiye gönderilir. Patoloji sonucuna göre hastada oluşan kanamanın bir düşük sonucu mu yoksa dış gebelik sonucu mu olduğu anlaşılır.

Tanısal Laparoskopi: Tanının konulmasında şüphe ediyorsa laparoskopi yöntemi kullanılarak dış gebelik teşhis edilir. Bu yöntemde laparaskop denilen ve ucunda kamera olan bir cihaz yöntemiyle tanı konulabilir.
" } ] }