{ "title": "Dış Gebelikte Kanama Nasıl Olur", "image": "https://www.disgebelik.gen.tr/images/dis-gebelikte-kanamas-nasil-olur.jpg", "date": "23.01.2024 03:23:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dış gebelikte kanama nasıl olur, dış gebelik döllenen yumurta hücresinin rahim dışına genellikle de tüplere yerleşmesiyle ortaya çıkar. Belirli bir aşamaya kadar büyüyen embriyo tüplerde yırtılmaya, iç kanamaya yol açabilir. Bu durum erken dönemde tespit edilemezse, kadının ölümü kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Dış gebelikte kanama bir belirti olarak ortaya çıkabilir. Ancak her vakada belirti ortaya çıkmayabilir. Bu tür kanamalar her zamanki âdet kanamalarından daha farklı olur. Sıkça kanamanın durması ve yeniden başlaması, renginin açık ya da koyu renkte olması gibi özellikleri olur. Fakat çoğu kadın bunu normal âdet kanamasıyla karıştırabilir. Toplumda dış gebelik sorunu gebeliklerde %1 oranında yaşanmaktadır. Gebeliğin ilk trimesterindeki anne ölümlerinin en bilinen nedenlerinden biri dış gebeliktir. Bu en çok fallop tüplerinde oluştuğundan, ektopik gebelik denildiğinde tubal gebelik akla gelir.

Dış gebelikte kadında adet gecikmesi, bulantı ve kusma, gebelik testinin pozitif çıkması, göğüslerde hassasiyet gibi normal gebelik belirtileri ortaya çıkar. Dış gebelik teşhisi yapılamadığında, kadında iç kanama da olur. Bu kanama kadının yaşamını yitirmesine yol açabilir. Bu yüzden dış gebelik yani ektopik gebelik çok önemli bir durumdur. Dış gebelik nadiren tüplerin dışında da gelişebilir. Özellikle yumurtalıklar, rahim ağzı daha fazla görülenler arasındadır. Ancak erken aşamada tespit edilen dış gebelik, kadına zarar vermeden tedavi edilebilir bir sorundur. Bu nedenle dış gebelik kanaması önemli bir belirti olarak kabul edilir.

Dış gebelik açısından riskli olanlar

Kadınların bir kısmı dış gebelik açısından risk taşır. Bu nedenle risk grubunda olanların yakından takip edilmesi gerekir. Bunlar arasında cinsel yaşamında çok eşli olan kadınlar, önceden iç genital organları etkilemiş ciddi genital enfeksiyon geçirmiş olanlar, doğum kontrolü için rahim içi araç yani spiral kullananlar, karın içi organlarını etkileyen apandisit ameliyatı gibi cerrahi girişim geçiren ve iç organlarında yapışıklık gelişenler, önceden dış gebelik yaşayan, tüplerden ameliyat olup, karın içi yapışıklık sorunu bulunanlar yer alır. Aynı zamanda tüplerinde hastalık bulunan, kısırlık tedavisi görenler, tüp bebek tedavisi, mikro enjeksiyon gibi yöntemler uygulanmış kadınlarda riskli kabul edilir. Dış gebelikte kadının yaşı da önemli bir rol oynar. İlerleyen yaşlarda kadının tüplerindeki hareketlilik azalır. Bu yüzden gebelik ürünü döllenmiş yumurta rahme gidemeden tüplere yerleşerek burada gelişmeye başlayabilir.

Dış gebelikte kanama nasıl olur, kanama tanı ve tedavide önemli bir basamaktır

Dış gebelik tespiti erken dönemde yapıldığında yani tüplerde yırtılma olmadan teşhis edildiğinde, henüz kanama olmadan laparoskopik yöntemle tedavi edilme olasılığı yükselir. Laparoskopik yöntem sayesinde tüpler alınmadan tüp içeriği boşaltılabilir ve dış gebelik tedavisi yapılabilir. Böylece kadının tüplerine zarar gelmez. Bu yöntem yapılamazsa, laparotomi yöntemi uygulanır. Bu yöntemde karın açılır ve dış gebelik tedavisi yapılır.

Dış gebelikte kanama fark edilir ve tanı yapılırsa, metotraksat adı verilen enjeksiyonla yapılan ilaçlı tedavi yöntemi de kullanılabilir. Koşullara göre 1-2 dozda verilen metotreksat ilacıyla cerrahiye ihtiyaç duyulmadan dış gebelik tedavi edilebilir. Ancak kanama fazlaysa, fallop tüpünde yırtılma olduysa hemen karın açılarak tedavi uygulanır. Böyle bir durumda kadının yaşamının riske girmemesi için, hızlı müdahale edilmesi gerekir.
" } ] }